Procedure

Planning en inschrijving

Gemeenten die zich kandidaat willen stellen voor de titel Sportgemeente van het jaar 2023/2024 krijgen van woensdag 8 november 2023 tot en met vrijdag 1 maart 2024 daarvoor de tijd. Gemeenten kunnen hiervoor een format opvragen waarop zij de benodigde informatie kunnen invullen. Stuur hiervoor een persoonlijke mail naar info@sportengemeenten.nl en meld daarbij wie namens uw gemeente contactpersoon voor de Verkiezing Sportgemeente van het jaar is. Uw registratie als kandidaat voor de titel Sportgemeente van het jaar 2023/2024 is pas definitief als u voor de deadline van 1 maart uw inzending volledig afrondt en instuurt.

Beoordelingscriteria

De volgende drie blokken (A, B en C) geven een overzicht van de criteria waarop wordt beoordeeld en waarop gemeenten gevraagd worden input aan te leveren.

 A. Thematische vragen

1. Ondersteuning sportaanbieders

a. Sport en corona

De coronapandemie heeft de nodige impact gehad op ons dagelijks leven en zo ook op sport. Beschrijf kort hoe uw gemeente sportaanbieders in de coronaperiode heeft ondersteund. Geef ook aan welke bijzondere maatregelen of activiteiten uw gemeente heeft geïnitieerd om sport binnen de coronamaatregelen mogelijk te houden.

b. Sport en energiecrisis

Bij deze vraag kunt u kort weergeven hoe uw gemeente sportaanbieders en/of exploitanten ondersteunt of heeft ondersteund als gevolg van stijgende energielasten. Niet alleen zijn we geïnteresseerd in wat uw gemeente heeft gedaan, maar wij zijn vooral ook nieuwsgierig naar de beleidsmatige onderbouwing.

c. Ondersteuningsbeleid breed

Geef bij dit onderdeel kernachtig weer hoe uw gemeente beleid voert op het ondersteunen van sportaanbieders en waarin u denkt onderscheidend te zijn van andere gemeenten op dit terrein. Sportaanbieders mag u hierbij breed interpreteren, dus sportverenigingen, ondernemende sportaanbieders en anders en/of informeel georganiseerd sportverbanden.

2. Iedereen doet mee

Dat iedereen die wil sporten ook daadwerkelijk kan sporten, is een algemeen uitgangspunt voor hedendaags lokaal sport- en beweegbeleid. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend en blijft een actieve rol en inzet van de gemeente essentieel. Beschrijf bij dit onderwerp hoe uw gemeente ervoor zorgdraagt dat daadwerkelijk iedereen die wil sport ook kan sporten, ongeacht afkomst, godsdienst of levensovertuiging, leeftijd, seksuele geaardheid, handicap, of sociaal economische positie. Besteed ook vooral aandacht aan zaken waarin uw gemeente denkt zich te onderscheiden van andere gemeenten. Welk beleid maakt uw gemeente zo bijzonder?

3. Verduurzaming van de sportsector

Hoe actief is uw gemeente als het gaat om het verduurzamen van de sportsector? Bij deze vraag kunt u op hoofdlijnen beschrijven welk beleid uw gemeente voert om de sportsector duurzamer te maken. Niet alleen met betrekking tot uw eigen sportvastgoed, maar ook in de ondersteuning van sportaanbieders en andere verduurzamingsmaatregelen. Heeft u bijzondere keuzes gemaakt, vergeet deze dan niet te vermelden!

4. Sport en preventie

Iedere gemeente maakt inmiddels gebruik van de Brede SPUK/GALA-regeling en heeft daarvoor een integraal plan van aanpak ontwikkeld.

Beschrijf bij deze vraag uw eigen visie op de rol en betekenis van sport en bewegen in uw ambitie en aanpak voor een gezonde generatie in 2040. Welke plaats neemt sport en bewegen in uw lokale preventiebeleid en hoe maakt u de verbindingen tussen sport en zorg?

Bedenk bij de beantwoording van deze vraag goed met welke elementen u op dit thema de beoordelingscommissie denkt te kunnen overtuigen.

B. Algemene vragen en gegevens

5. Landelijke indicatoren lokaal sport- en beweegklimaat (uit landelijke databases)

  • Inkomsten/uitgaven aan sport
  • Aantallen sportaccommodaties
  • Percentage inwoners dat sport en voldoet aan beweegrichtlijn
  • Percentage lidmaatschap georganiseerde sport

Deze gegevens hoeft u zelf niet aan te leveren, maar deze worden automatisch overgenomen uit landelijke databases.

6. Open categorie

Bij deze open categorie mag u onderwerpen of (voorgenomen) beleid opnemen waarop uw gemeente bijzonder trots is, maar niet of onvoldoende aan bod zijn gekomen in eerdere categorieën van de Verkiezing Sportgemeente van het jaar. Let hierbij wel op het maximum aantal woorden van 500!

7. Slotpleidooi Sportgemeente van het jaar 2023/2024

Beschrijf in maximaal 250 woorden waarom uw gemeente de titel Sportgemeente van het jaar 2023/2024 verdient. Geef daarbij o.a. uw visie op sporten en bewegen en de rol van de gemeente daarbij.

C. Meest bijzondere sportinitiatief in de periode 2020 – 2023

Beschrijf uw ‘Beste initiatief op sport- en beweegbeleid’. U mag zelf bepalen met welk initiatief u meedingt naar de prijs. Per gemeente mag slechts met één initiatief worden deelgenomen. Het initiatief moet hebben plaatsgevonden of zijn afgerond in de periode 2020 – 2023 en uw gemeente moet daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Het is in uw voordeel als u onderbouwd kunt aangeven wat het initiatief heeft opgeleverd.

Ieder initiatief op het gebied van sport en bewegen kan worden ingediend, of het nu een beleidsmaatregel is, een sport- en beweegactiviteit, een lokale campagne of een uniek project.

Op inhoud vragen we u in ieder geval aan te geven:

  • Hoe is het initiatief ontstaan?
  • Wie zijn erbij betrokken (partners)?
  • Wat is de specifieke rol van de gemeente (geweest) (rol en betrokkenheid gemeente);
  • Wat is er bijzonder aan het initiatief?
  • Wat waren de grootste uitdagingen?
  • Wat heeft het gekost en hoe is het gefinancierd?
  • Wat heeft het opgeleverd?
  • Wat gaat er met het initiatief in de toekomst gebeuren?

De vorm van de inzending moet aan de volgende eisen voldoen:

  • maximaal 1.600 woorden. Uploaden als Word document of als PDF;
  • het document mag maximaal 10 afbeeldingen, foto’s of grafieken bevatten.

Beoordeling

Alle inzendingen worden door een beoordelingscommissie beoordeeld. Inzendingen worden op drie onderdelen beoordeeld: op thema (A), op algemeen sportklimaat (B) en hun beste initiatief (C). Alle onderdelen tellen even zwaar mee in de einduitslag. Bij de beoordeling kunnen secundaire bronnen worden geraadpleegd.

In totaal worden maximaal 5 gemeenten genomineerd voor de titel. Iedere gemeente wordt door de beoordelingscommissie bezocht en nader bevraagd op hun sport- en beweegbeleid.

Gemeenten mogen op eigen wijze invulling geven aan de ontvangst van deze commissie. In ieder geval moet een vragen(v)uurtje tussen gemeenten en beoordelingscommissie onderdeel uitmaken van het programma. De bezoeken zullen worden gepland in de maanden april en mei 2024.

Een aparte prijs wordt toegekend aan onderdeel C, het Beste initiatief op het terrein van sport- en  beweegbeleid. Maximaal 5 initiatieven worden voorgedragen door de beoordelingscommissie en deze inzendingen worden onderworpen aan een publieksstemming.

Over de uitslag van de beoordelingen kan niet worden gecorrespondeerd.

Samenstelling beoordelingscommissie en jury

De beoordelingscommissie wordt gevormd door inhoudelijk experts van de volgende organisaties:

  • VNG/VSG
  • Mulier Instituut
  • Kenniscentrum Sport en Bewegen
  • NOC*NSF

De jury wordt gevormd door bestuurlijke vertegenwoordigers van bovengenoemde organisaties en staat onder voorzitterschap van Lucas Bolsius, voorzitter van VSG. Op basis van een advies van de beoordelingscommissie bepaalt de jury de uiteindelijke Sportgemeente van het jaar 2023/2024.

Zoals eerder aangegeven wordt er een aparte prijs toegekend voor het Beste initiatief op het terrein van sport- en  beweegbeleid. Maximaal 5 initiatieven worden voorgedragen door de beoordelingscommissie en deze inzendingen worden onderworpen aan een publieksstemming. Collega-gemeenten mogen 1 stem uitbrengen.