0
0
0
  Home | Meedoen | Vragenlijst | Procedure | Deelnemers 2015 | Winnaars 2015 | Winnaars | Contact

Deelnemende gemeenten ‘Sportgemeente van het Jaar’ bekend

Den Haag, 26 augustus 201623 gemeenten hebben zich aangemeld voor de verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar 2016’. De verkiezing wordt voor de elfde keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De winnende gemeente wordt op woensdag 28 september 2016 tijdens het VSG-congres in Leeuwarden bekendgemaakt.

De gemeenten die zich in de strijd werpen om de titel van ‘Sportgemeente 2016’ te veroveren, zijn: Almelo, Arnhem, Barneveld, Deventer, Goeree-Overflakkee, Groningen, Haarlem, Hellendoorn, Huizen, Landsmeer, Lelystad, Nijmegen, Noordwijk, Purmerend, Renkum, ‘s-Hertogenbosch, Schiedam, Terneuzen, Tytsjerksteradiel, Valkenburg aan de Geul, Veenendaal, Waddinxveen en Zwijndrecht. Opvallend is het aantal nieuwkomers. Meer dan de helft van de deelnemende gemeenten heeft nooit eerder deelgenomen aan de verkiezing. Gemeente ’s-Hertogenbosch daarentegen neemt voor de elfde keer deel en heeft daarmee als enige gemeente aan alle edities deelgenomen.

De verkiezing bestaat uit twee onderdelen. De deelnemende gemeenten vulden een vragenlijst in waarmee het ‘sportklimaat’ in beeld wordt gebracht. Ook beschreven de gemeenten hun Beste Initiatief van 2015/2016. Een initiatief op sport- of beweeggebied waar ze het meest trots op zijn. Op basis van de ingevulde vragenlijst én de score op het ‘Beste initiatief 2015/2016’ nomineert een adviescommissie drie gemeenten voor de titel ‘Sportgemeente 2016’. Ook worden er ten minste drie inzendingen voor het ‘Beste initiatief 2015/2016’ genomineerd. De nominaties worden op donderdag 1 september 2016 bekendgemaakt.

Publieksjury ‘Beste initiatief 2015/2016'
De genomineerde inzendingen voor het ‘Beste initiatief2015/2016' worden op de website www.sportgemeentevanhetjaar.nl geplaatst. Collega-gemeenten vormen de publieksjury en kunnen tot 21 september 2016 hun stem uitbrengen op één van deze initiatieven. Elke gemeente kan slechts één keer haar stem uitbrengen.

Vakjury
De vakjury bestaat uit bestuurders/directeuren van toonaangevende organisaties die actief zijn in de wereld van lokaal sport- en beweegbeleid. Onder voorzitterschap van VSG-voorzitter Lucas Bolsius bepalen zij de uiteindelijk winnaars.

Op woensdag 28 september, tijdens het VSG-congres in Leeuwarden, maakt de jury de winnaar bekend. Naast de eervolle titel ontvangt de winnaar een vlaggenpakket en een cheque, waarvan het bedrag ten goede komt aan de lokale sport.